joi, 8 decembrie 2011

Centrala proprie sau incalzire centralizata?

21.11.2011
Anca Ghiorghiu

Pentru a alege in deplina cunostinta de cauza si a putea lua cea mai buna decizie, detaliem mai jos avantajele si dezavantajele unei centrale proprii.

Sistemul de incalzire, climatizare si preparare a apei calde de consum menajer trebuie ales in functie de mai multi factori, cum ar fi: marimea locuintei, gradul de confort dorit, distanta fata de sursa de energie, gradul de izolare al locuintei, facilitatile acordate de stat pentru folosirea unei anumite energii (cum ar fi programul guvernamental “Casa Verde”) sau eventualele restrictii impuse. Trebuie specificat faptul ca dimensiunile casei si dotarile acesteia – garaj, piscina – determina consumul lunar de energie, care trebuie furnizat de firma distribuitoare.
Tipul de combustibil trebuie ales in functie de costurile acestuia si de distanta la care trebuie transportat. Foarte multe locuinte sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire, desi in ultimii ani s-a constatat o crestere a celor prevazute cu centrale proprii. Centralele destinate uzului propriu prezinta o serie de avantaje. Eficienta energetica a acestora a fost clasificata de catre Directiva Europeana intre una si patru stele. Specialistii sustin ca cea mai ridicata eficienta o au centralele cu condensare, urmate de cele conventionale, cu tiraj fortat sau tiraj natural. Randamentul centralei termice reprezinta raportul intre ceea ce consuma centrala si ceea ce produce.
Atat randamentul, cat si eficienta incalzirii depind de tipul de centrala folosit, de dimensionarea instalatiei de incalzire, de tipul acesteia si de potentialul tuturor elementelor componente. Inainte de a cumpara o centrala termica, trebuie sa tineti cont de o serie de aspecte, dintre care amintim: suprafata utila de locuit, configuratia ei, numarul de utilizatori, stilul de viata al acestora, gradul de izolare al peretilor. Instalarea centralei termice trebuie efectuata doar de catre persoane specializate. Desi pretul de achizitie este destul de mare, totusi specialistii sustin ca, in maximum doi ani, investitia se amortizeaza, iar costurile legate de incalzirea casei sunt mult mai mici decat in cazul in care agentul termic este furnizat de catre radet. De exemplu, firma Baxi Romania, unul dintre principalii furnizori de echipamente termice din tara noastra si initiatorul proiectului “Marea Debransare”, apreciaza ca majorarea pretului gigacaloriei in Bucuresti face ca incalzirea sa fie inaccesibila pentru multe persoane si valideaza ineficienta termoficarii edilitare.
Potrivit specialistilor acestei firme, gigacaloria produsa de o centrala termica are un pret mediu de 130-140 lei (inclusiv amortizarea echipamentului, calculata pe o perioada de opt ani), substantial mai mic fata de gigacaloria radet, in valoare reala nesubventionata de aproximativ 320 lei, pe care o va suporta populatia cu venituri mai mari de 2500 lei. Chiar si bucurestenii cu venituri mici, care beneficiaza de un tarif al gigacaloriei subventionat, adica de 170 lei, vor fi nevoiti sa plateasca pentru apa calda si caldura cu peste 20% mai mult decat daca ar avea montata o centrala termica individuala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu