Autor: Cristian ALBU
In citeva luni, 1.300 de ieseni au cerut in acest sa li se permita debransarea, pentru a evita facturile de la iarna. Toate cererile au fost respinse, pentru ca regulamentul aprobat de CL permite foarte greu deconectarea. Mai mult, directorul Ivana cere amendarea sefilor de asociatii care permit debransari fara respectarea normelor. Aproximativ 1.500 de ieseni au renuntat la serviciile de termoficare, fara a mai astepta aprobarile CET. Multi si-au montat centrale, dar sint si cazuri in care se vor folosi aragazul si resoul.
Ca in fiecare an, vara este "sezonul debransarilor". Speriati de posibilitatea majorarii pretului la gigacalorie, mii de ieseni au ales sa se debranseze. In timp ce sefii termocentralei afirma ca nu s-a dat nici un aviz pentru debransare, locatarii satui de incertitudinile de la CET au ales sa renunte la sistemul centralizat. Problemele sint in mare parte rezolvate de firmele care monteaza centrale termice de apartament.
Cu toate ca reprezentantii CET ameninta cu amenzi, administratorii de asociatii sustin ca locatarii au dreptul sa-si aleaga serviciile pe care le vor.
Nici o debransare aprobata
Iesenii care vor sa renunte la sistemul centralizat si vor sa o faca legal se izbesc de refuzul categoric al CET, care contine o intreaga referire la articole si legi ce interzic acest lucru. Conducerea CET a afirmat ca a primit aproximativ 1.300 de cereri de debransare, nici una nefiind aprobata. Dorin Ivana, directorul furnizorului de apa calda si caldura, a afirmat ca nimeni nu respecta legea pentru a se debranasa.
Mai mult, sefii termocentralei sustin ca nu ii va lua in considerare pe locatarii debransati, urmind sa fie incarcati la factura de incalzire, chiar daca nu mai beneficiaza de acest serviciu. "Noi nu putem sa aprobam astfel de cereri. Conform Hotaririi Consiliului Local 444/2008, sint doua zone unitare de incalzire, respectiv pe gaze, in Copou, unde sint centrale termice de cvartal care functioneaza pe gaze naturale si in restul cartierelor unde imobilele sint bransate la sistemul centralizat. Cei care se debranseaza trebuie sa faca un proiect de reechilibrare hidraulica. Aparatele noastre de masura montate nu mai functioneaza corect pentru ca se modifica parametrii de functionare. Pina la urma, probleme vor avea tot locatarii, cei care au semnat pentru ca altii sa se debranseze. Trebuie sa vina la noi, sa facem un referat tehnic, pentru modificarea instalatiilor. In plus, modificarile trebuie facute cu autorizatie de constructie, iar nimeni nu face asta", a declarat Dorin Ivana, directorul CET.
1.500 de debransari "ilegale"
Acesta a amenintat ca administratorii care au aprobat debransari fara a avea acordul CET vor fi amendati. "Ii reclam peste tot. Vom cere la Primarie ca cei care nu au respectat legea sa fie amendati", a adaugat Ivana.
Edilii locali sint de parere ca vina pentru debransari o poarta insa tot furnizorul de agent termic. Singurele aprobari se dau pentru cazurile execeptionale. "Au ajuns si la mine citeva cazuri, care erau insa exceptii. Este vorba de o persoana care ramasese singura bransata la sistemul centralizat si nu mai putea suporta cheltuielile. Practic, in astfel de cazuri, cheltuielile operatorului sint mai mari decit veniturile aduse, si atunci chiar nu-si mai are rostul mentinerea in sistemul centralizat. Eu le-am mai spus celor de la CET sa se faca atractivi pentru consumatori. Pe de alta parte, nu-i poti tine captivi pe oameni la un serviciu care nu-i multumeste. Nu stiu cum am putea noi aplica amenzi", a declarat viceprimarul Gabriel Grigore.
Administratorii de asociatii au afirmat ca, anul acesta, circa 1.500 de ieseni au renuntat deja la serviciile oferite de CET. "Autoritatile nu pot impune oamenilor sa nu se debranseze. Consumatorul are libertatea de a-si alege serviciile pe care le plateste din buzunarul propriu. As putea spune ca este vorba de abuz in serviciu al celor de la CET. O sa facem si noi plingeri si sesizari impotriva lor, chiar si la Primarie. Funizorii de servicii nu fac altceva decit sa bage cit mai adinc mina in buzunarul consumatorului. Noi vrem respect reciproc si sa se poarte un dialog in ceea ce priveste deciziile care se iau", a opinat Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari din Iasi (AGAPL).
Acesta a adaugat ca in ceea ce priveste costurile cu reechilibrarea termica, acestea nu trebuie suportate de locatari, ci de CET. In plus, administratorii au afirmat ca debransarile se fac cu stiinta angajatilor de la CET. "Cei de la CET stiu cum merge treaba. Sint oameni care si-au rezolvat treaba cu ajutorul angajatilor de la CET. Cit despre reechilibrarea hidraulica, asta cade in sarcina celor de la CET. Scrie si in legislatie. Aparatele de masura sint montate la delimitarea instalatiilor", a mentionat Bucur.
"Am intrebat cum sa ma debransez. Mi s-a zis ca nu pot"
In prezent, locatarii care vor cu orice pret sa se debranseze de la CET apeleaza la firmele de montat centrale de apartament. "Eu am fost si am intrebat la CET ce pot sa fac, pentru ca am vrut sa fiu legal. Mi s-a zis ca nu pot. Am copil mic acasa. Nu-mi pot permite sa stau la iarna la resou. Am fost la o firma si mi-au zis sa ma ocup de stringerea semnaturilor de la locatari si sa am acceptul de la ascociatie, ca in rest se ocupa ei. Am platit la doua camere in jur de 6.000 de lei, cu totul, mai putin schimbatul caloriferelor", a declarat C.B., care locuieste in cartierul Tatarasi. Acesta a declarat ca, dupa ce s-a deconectat de la sistemul centralizat, a anuntat apoi reprezentantii CET, mai exact punctul termic de care apartine.
-----
Procedura de debransare oficiala
Locatarii care vor sa se debranseze de la sistemul centralizat si vor sa o faca legal trebuie sa dea dovada de multa rabdare. Pentru renuntarea la serviciile de la CET, trebuie intocmit un dosar stufos. Astfel, este nevoie de acordul vecinilor de apartament, atit pe orizontala, cit si pe verticala, acordul scris al asociatiei de proprietari, care trebuie sa ia aceasta decizie in baza unei hotariri a Adunarii Generale si anuntarea furnizorului cu cel putin 30 de zile inainte.
Renuntarea la sistemul centralizat de incalzire nu se poate face in conditiile in care in condominiul respectiv nu au mai avut loc debransari sau daca se incearca deconectarea totala, fara asigurarea unei surse alternative de incalzire. Conform art. 248 din Ordinul ANRSC 91/2007, "in cazul in care deconectarea se face fara indeplinirea conditiilor legale, furnizorul este indreptatit sa aplice penalizari la factura, reprezentind cheltuieli suplimentare de exploatare datorate deconectarii".
Dosarul trebuie sa cuprinda, pe linga cererile mentionate, referat tehnic de la CET, proiect de reechilibrare hidraulica a sistemului de incalzire, autorizatie de construire. Furnizorul de apa calda si caldura impune ca referatul tehnic prin care sint prezentate modificarile asupra instalatiilor interioare sa fie dezbatut in cadrul unei Adunari Generale a locatarilor, la care vor fi invitati un reprezentant de la CET si unul de la Biroul Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei. "Daca dosarul este complet si respecta HCL 444/2008 al Consiliului Local Iasi, SC CET Iasi da aviz favorabil solicitarii de debransare, daca documentatia nu respecta conditiile din prezenta procedura, dosarul este dupa caz returnat pentru completare sau nu primeste aviz favorabil".
Concret, prin HCL 444/2008, municipiul Iasi a fost impartiti in doua zone: zona Copou, unde se furnzieaza agent termic produs pe baza de gaze naturale, si restul orasului, unde este sistemul centralizat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu